Fina perenner för sköna sommardagar

Vad vore sommaren utan en blommande, fantastisk perennrabatt? Det finns mängder med många fina perenner som trivs i sol, och det finns andra som trivs i skugga. Här tipsar vi om några perenner som passar fint i din trädgård.

Violruta

Vit violruta är en dekorativ, graciös och högrest perenn med mängder av ljuvliga vita blommor på skira gröna stjälkar. Bladen är gröna och sirligt dekorativa. Fin som snittblomma. Används som solitär i rabatten eller i landet tillsammans med andra perenner och buskar. Kan behövas stöttas upp. Kan odlas i hela landet på en skyddad och fuktig, men väldränerad växtplats. Lättodlad i de flesta jordar men trivs med fuktig och näringsrik, väldränerad jord. Förökas genom delning eller frö.

Anisisop

Soldyrkande perenn med vackra blålila blommor på stänglar. Torktålig perenn med aromatiskt bladverk. Sorten har lång blomningstid. Trivs bäst i soliga lägen och planteras i väldränerad, mullrik och näringsrik jord. Passar i rabatt, kruka och kryddträdgård. Tänk på att den uppskattas av fjärilar och andra pollinatörer.

Blå bolltistel

En pampig perenn som har fantastiska blommor med klotrunda, blå tistelblommor. Hög, pampig och kraftigt växande perenn. Blomställningarna är stålblå och blommorna är blålila. Mycket omtyckt av fjärilar och andra pollinatörer. Blommorna går bra att torka och är fin att använda som snittblomma. Utvecklas bäst i lätt väldränerad jord men lättodlad i de flesta jordar. Anspråkslös och tålig, frösår sig. Årets perenn 2012.

Backsippa

Har du en grusträdgård med stenparti. Varför inte testa en gammaldags fin vårblomma? En klassisk vårblomma som trivs bra i sandig, kalkrik jord i ett soligt stenparti är backsippan. Bladen är flikiga och ulliga och de blåvioletta blommorna följs av dekorativa fröställningar. De klargula ståndarna lyser upp och lockar till sig de tidigaste pollinerande insekterna.

Allium

Årets perenn år 2021. Trivs på solig plats i väldränerad jord. Blommar med violetta små blommor samlade i runda klot. Fin som snittblomma. Anses vara mindre smaklig för rådjur och hare. Gillas av fjärilar och våra pollinatörer. En tålig, tacksam, och lättskött perenn. Det finns olika sorters Allium. Vissa vissnar inte bladen ner i samband med blomningen medan det gör det för andra.

Astilbe

En klar favorit. Yvig perenn med mörkt rödrosa plymer och frodigt bladverk. Upprättväxande och långlivad perenn med stabila stjälkar och flikigt, frodigt bladverk i grönt. Blommar med vackra, luftiga plymer. Bra för våra pollinatörer. Blommar bäst i sol men är känslig för torka, halvskuggiga lägen håller ofta fukten bättre och kan därför vara att föredra. Planteras i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Fin i rabatt, woodland och vid vatten. Hållbar som snittblomma. 

Kan delas på hösten eller våren om plantan blivit för omfångsrik.

Bondpion

Robust och långlivad pion med upprätt växtsätt, bildar en rundat och tät buske på stadiga stjälkar. Frodigt, grönt och flikigt bladverk. Kräver ingen skötsel men kan behöva stöd vid blomning eller om de växer sig väldigt stora. Blommar bäst i soliga lägen. Klarar även halvskugga men får då mer sporadisk blomning. Planteras i väldränerad, näringsrik och gärna kalk- och lerhaltig jord.