Att tänka på vid städning av vardagsrum!

Att städa ett vardagsrum är något som vi alla gör någon gång. Vissa av oss gör det mer ofta än andra. Även om du kanske gör det så ofta som en gång i veckan eller så sällan som en gång per halvår, här kommer några tips att tänka på när du städar ditt vardagsrum.

TV-skärmar

I varje vardagsrum står ofta en TV-skärm som vardagsrummets centralpunkt. I vissa rum står de på golvet, eller står på en byrå och i vissa rum är de upphängda på väggen. Oavsett vilket så tänk på att dessa ofta inte är stabila och dammtorka dem därefter. Använd microfibertrasor som inte repar den känsliga TV-skärmen. Damma av ramen och framsidan ofta då de är snabba på att samla på sig mycket damm.

Tavlor och väggar

Tavlor och eventuella väggbonader är ofta löst upphängda eller monterade. För att undvika att de faller ned då du dammar dem så använd gärna en dammvippa. Våttorka inte utan använd en dammvippa för bäst resultat.

Soffor

En soffa är tung. Risken är därför stor att du repar vardagsrummets golv ifall du flyttar soffan. Försök därför att använda golvmoppar som är långa och som kan nå långt under soffan utan att behöva flytta den. Ibland vill du gärna städa under soffans ben, ta då hjälp av en kompis eller sambo för att lyfta soffan försiktigt. Dammsug lätt soffans tyg.

Byråer och TV-bänkar

Även byråer är tunga och även här är risken stor att repa golvet. För dessa kan du med fördel använda liknande golvmopp som du använder för soffan. Damma gärna byråerna och TV-bänken med dammvippa alternativt microfibertrasa.

Högtalare och kablar

I varje vardagsrum av självaktning finns det ofta en eller flera högtalare. Rengörs enklast med dammvippa. De bakomliggande kablarna som också finns för eventuell TV kan vara svåra att nå. Då måste du oftast flytta ut högtalaren eller TV-bänken. Tänk på reprisken av golv som tidigare nämnts. 

Mattor

Mattor samlar lätt på sig damm. Här behövs ofta en rejäl dammsugning, både på mattan och under mattkanterna. Tänk på att rulla ihop mattorna lite då och då och ta gärna ut dem för att skaka dem rent från grus som kan vara svårt att dammsuga upp ibland.

Ergonomin

Tänk på att det oftast är i vardagsnära situationer med tunga lyft eller ovan golvmoppningssituation som ryggar slits. Tänk på hur du lyfter möbler så att du använder ben mer än rygg. Tänk på att du böjer dig smidigt så att ryggen ej tar skada. Du ska orka många städningar!

Ha roligt 

Städning uppfattas olika. Vissa älskar att städa och vissa hatar det. Underlätta för just dig. Sätt på din favoritmusik medan du städar eller låt din egen sångröst flöda ut i vardagsrummet. Du kommer att kunna njuta av ett rent vardagsrum efter din städning så varför inte inleda helgen med en fredagsstädning för bästa möjliga helg! Glöm inte att ha roligt! Du ångrar aldrig en städning av ditt vardagsrum.